Agneta Auranen: Mitä on nuorten hyvinvointi?

Ajankohtaista,Kirjoituksia

Hyvinvoinnissa ei ole kyse vain omasta terveydellisestä kunnosta, vaikka moni niin ajatteleekin.

Hyvinvoinnissa on kyse myös omasta mielenterveydestä, hyvästä tai huonosta elämänlaadusta, materiaalisesta sekä sosiaalisesta hyvinvoinnista. Hyvinvoinnin ja mielialan voi usein nähdä ihmisen olemuksesta, asenteesta, käytöksestä tai ulkonäöstä, vaikka ihmiset yrittävät välillä vointiaan piilotella.

Nuorten hyvinvoinnissa on vielä omia muuttujiaan. Murrosiässä nuoren aivot muuttuvat ja mielestä tulee herkkä ja hauras. Murrosiän mukana tulee myös epävarmuus omasta itsestään ja ulkonäöstään. Usein mielessämme saattaa herätä myös kamala tunne siitä, riitänköhän minä.

Hyvinvointiimme vaikuttavat monet asiat ja varsinkin nuorilla mieliala useimmiten heittelehtii. Ei syödä aina tasapainoisesti tai yksinkertaisesti ei saada tarpeellista unen määrää. Usein huomaan, että omaan hyvinvointiini vaikuttaa myös yllättävän paljon ympärillä olevien ihmisten hyvinvointi ja mielentila. Jos jollain perheestäni on huono päivä, huomaan sen vaikuttavan myös itseeni suunnattomasti.

Hyvinvoinnin hyvänä pohjana on usein hyvä arki ja hyvät rutiinit, mutta joskus se ei vain riitä. Jos hyvinvointi ei ole kohdallaan asiasta pitää puhua tai muuten asiat jäävät painamaan pääkoppaan ja jossain vaiheessa saattaa räjähtää tunteellisesti jollekulle. Tällaisessa tilanteessa nuori saattaa syrjäytyä tai jättäytyä itse ulkopuolelle huomaamattaan.

Nuorten hyvinvointia voitaisiin edistää nuorten omalla kriisikeskuksella tai vahvistamalla nuorten osallisuutta yhteisiin asioihin. Meitä nuoria kannattaa myös patistaa moniin vapaa-ajan harrastuksiin, koska harrastuksessa saattaa saada ajatuksensa pois murheistaan ja saada edes hetkeksi hyvän olon, liikunnalliset ovat harrastuksista parhaita murheenviejiä, koska ne kehittävät keskittymistaitoa ja saavat samalla ajatukset muualle vikkelään.

 

Kirjoittaja on salolainen 9. luokan oppilas, joka oli TET (työelämään tutustuminen) -harjoittelussa Salon Työväenyhdistyksessä