Kantola ja Laulumaa pyrkivät EU-parlamenttiin

Ajankohtaista

Turkulainen kansanedustaja Ilkka Kantola ja Raision kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Janne Laulumaa ovat käytettävissä ehdokkaaksi toukokuussa 2014 käytäviin Euroopan parlamentin vaaleihin. SDP vahvistaa ehdokaslistansa Euroopan parlamentin vaaleihin puoluevaltuustonsa kokouksessa Salossa 30.11.–1.12.2013.

Kantolaa on pyydetty ehdokkaaksi EU-vaaleihin jo viime kevättalvella. Perusteellisen harkinnan ja maanlaajuisen tuen myötä hän on päättänyt tavoitella paikkaa Euroopan parlamentissa.

– Eurooppaa ravistellut talouskriisi koettelee syvästi eurooppalaisten keskinäistä luottamusta. Nyt tarvitaan uuden luottamuksen rakentamista, koska sen avulla vakaus Euroopassa vahvistuu ja kansalaisten hyvinvointi lisääntyy. Suurena rauhan sekä taloudellisen ja poliittisen yhteistyön projektina Euroopan unionia pitää kehittää siten, että erityisesti oikeudenmukaisuus ja inhimillisyys vahvistuvat. Eurooppalainen sivistys, tutkimus ja koulutus ovat se henkinen perusta, jonka varaan selviytyminen ja uusi Eurooppa on rakennettavissa jäsenmaiden yhteistyöllä.

Kantola kertoo, että tärkeät teemat eivät Euroopan tasolla poikkea juuri niistä, joista keskustelemme kotimaassa.

– Suomessa olemme tottuneet hyviin koulutusmahdollisuuksiin ja verrattain laadukkaisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin ja vähäiseen korruptioon. Tällaiset elementit voivat toimia koko Euroopassa samalla taloudellisena kilpailuvalttina ja inhimillisen otteen vahvistumisena, Kantola sanoo.

Kantolan vaalikampanjaa varten on perustettu kansalaisvaltuuskunta, jota johtaa kansanedustaja Heli Paasio (sd.).

– Ilkka Kantola on poikkeuksellinen poliitikko. Hän ei perusta ajatteluaan rakenteille, vaan ihmisten kokemuksiin ja kertomuksiin. Olen itse ollut monien muiden joukossa pyytämässä Ilkkaa ehdokkaaksi ja olen täysillä mukana vaalityössä. Tällä kampanjalla tarjoamme kansalaisille vaihtoehdon, jossa luottamus ja inhimillisyys nostetaan tärkeimmiksi pääomiksi, Paasio sanoo.

Raision Sosialidemokraattinen kunnallisjärjestö esittää Janne Laulumaata eurovaaliehdokkaaksi. Laulumaa on Raision kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, SAK:n Varsinais-Suomen aluetoimikunnan puheenjohtaja ja Metalliliiton pitkäaikainen pääluottamusmies.

– Euroopan työlainsäädännön kautta on mahdollisuus lisätä oikeudenmukaisuutta työssä ja yhteiskunnassa. EU:n työlait vaikuttavat jatkuvasti enemmän kansallisiin sopimuksiin. Hyvänä esimerkkinä tästä on vuosiloman siirto-oikeus heti ensimmäisestä päivästä, mikäli sairastuu vuosiloman aikana. Paljon on silti tehtävää. Euroopan laajuinen kanneoikeus vähentäisi harmaata taloutta ja parantaisi palkansaajien asemaa työelämässä, sanoo Janne Laulumaa.

Laulumaa muistuttaa, että EU on tuonut palkansaajille myös paljon hyvää.

– Oma perheeni on kokenut laman sekä ennen EU:hun liittymistä että sen jälkeen. Lainan korot ovat nyt pysyneet matalina ja se on helpottanut asuntovelallisen asemaa. EU ei ole vienyt töitämme Kiinaan, vaan omistajien ahneus, arvioi Laulumaa.

– Euroopan palkansaajien on yhdistettävä voimansa paremman tulevaisuuden vuoksi.

Laulumaa, 37, on elektroniikkatyöntekijä ja tuotannon pääluottamusmiehenä Teleste Oyj:llä.