Miku Kuuskorpi puhe puoluevaltuustossa: SDP:n on oltava johtamassa puhetta eurovaaleissa

Ajankohtaista,Kirjoituksia

Presidentinvaalit lähestyvät nopeasti, ja nämä vaalit kiinnostavat kansalaisia valtavasti.

Ja Suomi tarvitsee nyt kansainvälisyyttä, avoimuutta ja sosialidemokraattisia arvoja puolustavan presidentin. Ja minä toivon, että hän on EU-komissaarimme Jutta Urpilainen.

Mutta – meillä on tulossa myös toiset vaalit, jotka lähestyvät nopeasti, ehkä nopeammin kuin osaamme arvatakaan. Ja myös näissä vaaleissa on kyse kansainvälisyydestä, avoimuudesta ja sosialidemokraattisten arvojen puolustamisesta. Kyseessä ovat nimittäin – eurovaalit.

Ystävät, Kokoomus teki retoriikallaan yhdessä muun oikeisto-opposition kanssa viime eduskuntavaaleista leikkausvaalit. SDP ei päässyt määrittelemään vaalikeskustelujen agendaa ja tämä sama ei saa käydä uudestaan. Kokoomuksen ja muun konservatiivioikeiston ei pidä antaa määritellä tulevien eurovaalien agendaa, meidän on tehtävä se.

Ja siksi keskustelu eurovaaleista on aloitettava heti. On äärimmäisen tärkeää, että SDP:llä on vahva ja kirkas käsitys omista eurovaalitavoitteistaan, mutta tämä ei vielä riitä. Näistä tavoitteista on myös puhuttava ja viestittävä aktiivisesti. SDP:n on oltava johtamassa puhetta eurovaaleista.

Mitä me sitten Euroopan Unionilta haluamme? Viime vaaleissa eurovaaliohjelmamme pääotsikko oli Ihmisten Eurooppa. Olemme puhuneet Euroopassa aktiivisesti sosiaalisemmasta EU:sta, oikeusvaltion ja ihmisoikeuksien kunnioittamisesta, ilmastonmuutoksen torjunnan ja digitalisaation kärkitoimijana pysymisestä ja geopoliittisen tilanteen muutoksesta.

Mitkä tahansa nuo tulevat eurovaalitavoitteemme ovatkaan, meidän on tarjottava uskottava ja kirkas, toivoa luova vaihtoehtomme yhtenäisemmästä, kestävämmästä ja turvallisemmasta Euroopan Unionista.

En voi kuitenkaan sanoa, että tulevista eurovaaleista olisi tulossa helpot vaalien. Vaalien virallinen äänestyspäivä on 9. kesäkuuta. – aivan kesälomien kynnyksellä ja pitkän vaalikevään päätteeksi. Eurovaaleissa äänestysprosentti on perinteisesti ollut matala, joka korostaa entisestään sitä, miksi meidän pitää nyt olla ajoissa liikkeellä. Kertoa, mikä vaihtoehto on, jos näissä eurovaaleissa jättää äänestämättä.

Sillä keskustaoikeisto ympäri Eurooppaa ja myös Euroopan parlamentissa kerää voimia yhteen äärioikeiston kanssa kaikesta siitä huolimatta, mitä tiedämme näiden puolueiden tehneen ihmisoikeuksille, oikeusvaltioille ja demokratialle ympäri Eurooppaa. Me emme halua tällaista Eurooppaa.

Olen saanut nyt 2 kuukautta seurata europarlamentaarikkomme Miapetran kabinetissa, mitä kaikkea Euroopalla on tarjota meille. Tämä hyvä kehitys mitä molemmat europarlamentaarikkomme ovat Euroopan Unionissa saaneet aikaan, jatkuu vain, jos Sosialistit ja Demokraatit, Suomen tulevat europarlamenteerikot etunenässä, ovat Euroopan johdossa.

Ja siksi vaikuttaminen eurovaaleihin on aloitettava nyt, ei huomenna, jotta huomenna olisi paremmin kuin tänään, myös Euroopassa. Kiitos.

Miku Kuuskorpi

Puoluevaltuutettu