Minna Holtlundin puhe puoluevaltuuston kokouksessa

Ajankohtaista

Kiitos Rouva puheenjohtaja, hyvät Toverit,

Kerron lyhyen kertomuksen perheestä, joka joutui kohtaamaan lapsen ahdistuksen.

Ydinperhe, jossa on valtavasti rakkautta. Ei mitään normaalista poikkeavaa riitelyä tai vastoinkäymisiä. 

Molemmat vanhemmat käyvät päivätyössä maanantaista perjantaihin. Perheessä on kaksi lasta ja pari lemmikkiä.

Viikkosiivous tehdään perjantaisin töiden jälkeen. Lämminruoka syödään yhdessä, saman pöydän ääressä lähes joka päivä. Vain harrastukset saattaa vaikuttaa aikatauluihin.

Mikä voi olla pielessä? Mikä voi aiheuttaa 12-vuotiaan lapsen suuren ahdistuksen, joka purkautuu viiltelyyn. Miksi tämä pieni lapsi haluaa satuttaa itseään, salassa, piilossa omassa huoneessaan. Pienillä askartelusaksilla?

Onneksi tällä lapsella oli rohkea ystävä, joka otti yhteyttä koulun terveydenhoitajaan ja terveydenhoitaja otti heti yhteyttä vanhempiin.

Illalla töiden jälkeen perheen maailma romahti. Lapsen käsivarsista löytyy viiltoja, oli arpeutuneita, oli rupia ja oli punaisia, verestäviä viivoja. Yhdessä itketään tuskaa pois, eikä kukaan osaa sanoa mitään.

Seuraavana päivänä yhteys koululääkäriin, kiireellinen lähete lasten ja nuorten psykiatriselle.

Terapiassa käydään yhdessä, käydään yksitellen, käydään pareittain. Kaikki revitään auki, vanhempien lapsuudesta ja perhesuhteista lähtien.

Mitään syytä tämän lapsen pohjattomalle ahdistukselle ei ole löytynyt. Perhe on revitty auki, syyllisyys on iskostettu vanhempiin. Päivä kerrallaan yritetään jaksaa. Koko perhe on rikki mutta edelleen yhdessä, edelleen rakasten ja parempaan huomiseen luottaen. Enää ei aikatauluteta viikkosiivousta, siivotaan jos voimat riittävät. Lämminruoka pyritään edelleen syömään yhdessä.

Miten me pidetään huolta näistä meidän rakkauden hedelmistä? Miten me voidaan luoda heille uskoa parempaan huomiseen? Mitä me voidaan tehdä, jos he ahdistuvat maailman menosta tällä tavoin. 12-vuotias lapsi, joka pelkää tulevaisuutta tai oikeastaan, lapsi joka pelkää sitä ettei ole tulevaisuutta.

Tämä kertomus on tosi. Tämä perhe on kiitollinen Turun kaupungin kouluterveydenhuoltoon sekä lasten ja nuorten psykiatrisen poliklinikan hoitoon.

Kuten kuntavaalisanomamme on, pidetään huolta kunnasta, kunta pitää huolta meistä.