Minna Holtlundin puheenvuoro SDP:n puoluevaltuustossa

Ajankohtaista

Arvoisa puheenjohtaja ja muut toverit

Kiitän teitä hyvin hoidetusta epidemiakriisin hoitamisesta. Haluaisin kuitenkin kertoa konkreettisesti, miten tämä epidemiakriisi on näkynyt pääluottamusmiehen työssä.

Palvelualat työllistää kaikkialla Suomessa. Matkailu ja ravintola-alat työllistävät yli 140 000 työntekijää ympäri Suomen. Ala työllistää 5,5 prosenttia suomalaisista työllisistä. Työntekijöistä yli 30 prosenttia on alle 26-vuotiaita. Lähes 70 % majoitus- ja ravitsemisalan työntekijöistä on ollut lomautettuna epidemiakriisin aikana. Ala, jossa vapaiden työpaikkojen määrä pyöri vuonna 2019 2500-4500 välillä, niin avoimia työpaikkoja on nyt ollut alimmillaan kuukausitasolla 360 kpl.

Avoimien työpaikkojen määrä per kuukausi verrattuna vuoteen 2019 oli alimmillaan -90% eli huhtikuussa. Nämä tiedot on kerätty Mara ry:n ja Pam ry:n julkaisemista tiedoista. Toimin siis valtakunnallisena pääluottamusmiehenä palvelualoilla. Olen tänä vuonna käynyt jo lähes 10 yt-neuvottelut maaliskuun jälkeen.

Olen ollut mukana neuvottelemassa tähän mennessä esimerkiksi 90 päivän lomautusneuvottelut n. 1600 työntekijälle ja jatkolomautusneuvottelut 200 päivään samoille 1600 työntekijälle. Koronasta johtuvan ahdingon jatkuessa, niin nyt jouduttu käymään tuotannollisista ja taloudellisista syistä yt-neuvottelut, joissa oli kaikki mahdollinen pöydässä eli osa-aikaistamiset, työtehtävien muutokset, lomautukset ja lähes 500 työntekijän irtisanominen niistä 1600 työntekijästä

Mahdottomalta tuntuu puolustaa työntekijöiden työsuhteita. Neuvotteluissa kysymyksiin ei saa vastauksia, koska niitä ei myöskään ole työnantajalla. Kaikki mitä ehdotamme, on kuulemma jo tehty säästötoimina ja mitään muuta ei ole tehtävissä… Onko oikeasti näin?

Eikä tämä syksy ja talvi näytä tuovan helpotusta tähän tuskaan. Etätyöt jatkuu, niin henkilöstöravintolat ovat kiinni, pikkujoulu kausi on peruttu ja nyt kehotetaan miettimään olisiko parempi jäädä jouluksi kotiin ydinperheen kanssa. Lapin matkailu on jo oma lukunsa, sinne jää palkkaamatta tuhansia ja tuhansia kausityöntekijöitä ja vakituista porukkaa ollaan nyt lomauttamassa.

Meidän työväenpuolueena on nyt tehtävä jotain auttaaksemme näitä matalapalkka-alan työntekijöitä, joista harva edes pääsee sinne 2000 €:n bruttokuukausipalkkaan. Sekä yrittäjiä alalla, kevät oli katastrofaalinen, kesä antoi ensiapua mutta nyt syksy ja talvi tulee olemaan vieläkin haastavempaa. Nyt pelätään, kuinka suuri konkurssiaalto tästä tulee. Koska se on jo nyt varmaa, kaikki eivät tule selviämään talven yli.

 

Minna Holtlund on SDP:n puoluevaltuuston jäsen Turusta