Päivi Rantanen: Hyvää Minna Canthin päivää

Ajankohtaista,Kirjoituksia

Olen feministi, myönnän. 

Kannatan tasapuolista kohtelua, tasa-arvoa sekä toisen ihmisen kunnioittamista sukupuoleen katsomatta ja ketään syrjimättä. Nämä ovat ne arvot, joita noudattavat upealla esimerkillään myös hallituksemme. Kuitenkin viime vuoden aikana somessa on populismihirviö nostanut päätään ja se näkyy melkein jokaisen ketjun alla voimakkaana vihapuheena, kohdistuen juuri päättäjinä toimiviin naisiin.

Itsekin olen osani vihapuheesta saanut ja yleensä niitä kirjoittavat ovat asioista tietämättömiä sekä populismihirviöön uskovia ihmisiä. Helpompaa mennä toisen taakse ja jakaa sitä propagandaa ottamatta itse asioista selvää. Olen saanut yksityisviestejä siitä, kuinka minut pitäisi noitana roviolla polttaa tai on muuten vaan haukuttu ala-arvoisilla nimityksillä.

Miksi? Itse ajattelen, että syy on se, että olen nainen ja aika voimakas omissa mielipiteissäni tiettyjen asioiden suhteen. En alistu ja se voi kolahtaa. Uskon tämän olevan myös yksi syy hallituksen maalittamisen takana.

Olen huolestuneena seurannut erään puolueen agendaa mustamaalata sekä tahallaan vääristää hallituksen tekemiä päätöksiä ja ennen kaikkea syyllistää heitä myös niistä asioista, joihin heillä ei ole edes mandaattia vaikuttaa. Ja ikävä kyllä tämä uppoaa.

Mitä voimme tehdä? Olla hiljaa, olla välittämättä, olla kommentoimatta vai oikeesti uskaltaa vastata asiallisesti faktoilla näihin kirjoituksiin? Voisimmeko yhdessä nousta vastustamaan epätasa-arvon lietsomista sekä vihapuhetta niin somessa kuin normaalissakin elämässä?

Itse en halua saada Suomea takaisin vaan viedä Suomea eteenpäin kohti tasapuolista kohtelua, tasa-arvoa sekä toisen ihmisen kunnioittamista ketään syrjimättä.

Kirjoittaja on Varsinais-Suomen SDP:n piirihallituksen jäsen Nousiaisista