Piirin puheenjohtaja Niina Alhon puhe piirikokouksessa

Ajankohtaista

Hyvät toverit. Eduskuntavaalit on juuri käyty ja jännitysnäytelmät nähty.  SDP:n eduskuntaryhmä kasvoi kolmella kansanedustajalla ja Varsinais-Suomessakin paransimme tulosta. Se ei aivan kuitenkaan riittänyt hakemaamme neljänteen paikkaan.

Kuten me kaikki tiedämme, niin politiikka on joukkuelaji ja maraton.  Tässä lajissa jokainen jäsen voi vaikuttaa. Meidän pitää tuoda tekemäämme politiikkaa esiin, monilla eri tasoilla ja eri kanavissa. Sitä pitää tehdä pitkäjännitteisesti ja uskottavasti myös vaalien välillä.

Varsinais-Suomen vaalikampanja oli näkyvä ja kattava. Vaalikentällä näkyi hyvä yhteishenki ja pöhinä. Luonnollisesti aina on kuitenkin jotain parannettavaa, enkä puhu vain paikkamääristä vaan pitkäjännitteisestä työstä. Omat silmäni on nyt auennut sille, että meidän pitää aktiivisesti piirissäkin pyrkiä rakentamaan kokonaissuunnitelmaa jolla tähdätään kunta- ja aluevaaleista aina eduskuntavaaleihinkin. Maratonissa ei pärjää ne, jotka ovat tottuneet tekemään vain sprinttejä tai ainakin harvemmin maailmanluokan tuloksiin päästään. Olemmekin jo lähteneet keskustelemaan piirissä tuleviin eduskuntavaaleihin virittäytymisestä ja systemaattisesta yhteispelistä koko piirin alueella. Ensimmäinen yhteinen näytönpaikkamme on jo muutaman vuoden päästä tulevissa kunta- ja aluevaaleissa.

Haluan vielä onnitella meidän valittuja kansanedustajia Akia ja Eeva-Johannaa ja Sakua. Olette tehneet hienoa työtä. Parhaimmat onnittelut ja menestystä vaalikauden vaativaan työhön. Me olemme täällä teidän tukenanne.  

Politiikka on hyvin henkilöitynyttä ja useimmiten parrasvaloissa ovat yksittäiset edustajat tai ehdokkaat, mutta tosiasia on, että koko joukkue vaikuttaa lopputulokseen. Haluankin kiittää kaikkia meidän aktiiveja, ehdokkaiden tukiryhmiä ja ehdokkaita hienosta kampanjasta. Kaikesta siitä työstä jota olette näissä vaaleissa tehneet tämän tuloksen saavuttamiseksi. Kaikki tämä tehdään yhdessä.

Haluan myös nostaa esiin erityisesti meidän piirin kolme työntekijää, Talvikki, Kati ja Aada. Jokainen heistä kiersi kentällä, teki pitkää päivää ja vastasi ehdokkaiden puheluihin ja avun pyyntöihin. Taklasi erilaisia mielenkiintoisia ja joskus erikoisiakin ongelmia. Seisoi keskellä yötä Kauppatorilla paistamassa vihiksiä tai lähetti vielä myöhään illalla sähköposteja ja huolehti ehdokkaiden tilaamista mainoksista. Ottivat vastaan niin hyvää kuin joskus myös kriittistäkin palautetta. On hyvä tunnistaa, että tavanomaisessa työssä ei mitenkään tällainen työmäärä olisi mahdollista. Kaikki heistä on tehnyt valtavan paljon enemmän ja selvästi sydämensä palosta tätä aatetta kohtaan. Tuhannet kiitokset teille.

Hyvät toverit,

Näissä vaaleissa iso osa äänestäjistä osti kovat taloudelliset leikkaukset ja halvemman bensan hinnan. Galluppien mukaan myös merkittävä osa kansaa toivoo porvarihallitusta. Mikäli näin käy, emme päästä heitä helpolla. Nostamme esiin tavallisten suomalaisten arkea ja osoitamme mitä leikkauspolitiikka aiheuttaa. Kerromme mitä vaikutuksia päätöksillä on lapsiimme ja ympäristöömme. Nostamme esiin vaikutuksia hoivaan ja terveydenhuoltoon. Pidämme silmällä työllisyyttä ja osatyökykyisten asemaa. Meiltä ei tule jäämään huomaamatta se, että antaako hallitus eväät kasvuun vai leikkaako se kaiken hengiltä.

Selväähän on, että me emme hyväksy hyvinvoinnista leikkaamista!

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajuus meni kokoomukselle ja he näkivät viisaana kertoa kansalle sen, että kokoomus haluaa poliittisesti vaikuttaa perustuslain tulkintaan. Perustuslaki on kaiken lainsäädännön ja julkisen vallan käytön perusta. Siitä löytyvät suomalaisen kansanvallan keskeisimmät pelisäännöt, arvot ja periaatteet. Se on lainsäädännön hierarkiassa korkeammalla ja se on luonteeltaan pysyvä. Siksi koko ajatus siitä, että poliittiset agendat ohjaavat lain tulkintaa on pöyristyttävä. 

Hyvät toverit, meillä on paljon tehtävää, olimme sitten hallituksessa tai emme.

Puolueemme puheenjohtaja Sanna Marin ilmoitti reilu viikko sitten luopuvan tehtävästään. Työ jota hän on tehnyt puolueellemme ja kansalaistemme eteen on monella tapaa historiallinen. Korona, sota, energiakriisi. Kaikki täysin poikkeuksellisia kriisejä, joiden jäljiltä ihmisillä menee pääsääntöisesti hyvin. Olisimme varmasti mielellämme pitäneet Sannan tässä tehtävässä, mutta ymmärrän hyvin hänen ilmoituksensa. Katsokaamme siis eteenpäin tulevaan puoluekokoukseen ja tätä ennen tapahtuvaan puolueen puheenjohtaja ehdokasasetteluun. Nythän on ensimmäistä kertaa mahdollista, että pääsemme neuvoa-antavaan jäsenäänestykseen. Puolueosastoilla on vielä toukokuun alkuun asti aikaa tehdä esityksensä puolueen puheenjohtajasta. Tällaisesta jäsendemokratiasta on syytä olla ylpeä ja sitä kannattaa myös mainostaa.  Meillä jäsenet voivat vaikuttaa!

Varsinais-Suomen piirin alueelta on myös huolestuttavaa kerrottavaa. Demarinuorilla ei enää ole työntekijää alueellamme. Tämä alueellinen työ nuorten parissa on tärkeämpää nyt kuin koskaan. Meidän on kyettävä puhuttelemaan nuoria, niissä kanavissa ja paikoissa jossa he ovat. Vain siten he kykenevät tekemään tietoon perustuvan päätöksen siitä, ketä haluavat äänestää tai mihin puolueeseen he haluavat liittyä. Etsimme nyt yhdessä tähän ratkaisuja.

Varsinais-Suomessa on omat erityispiirteensä ja vaalikampanjoinnistakin tiesimme, että tilanne on täällä tiukka. Meillä on saaristoa, maaseutua ja kaupunkeja. Suurempia ja pienempiä kuntia. Me puhumme täällä ihmisten kanssa ja tiedämme mitä he ajattelevat. Olemme perillä seudullisista hankkeista ja tarpeista. Meidän tulee vahvemmin viedä piirin viestiä eteenpäin, enkä jää nyt jossittelemaan, mutta puoluekokouksessa meidän tavoitteemme pitää olla piirin äänen vahvistaminen. Siksi myös toivon, että puoluevaltuustoon ehdolla olevat toverit myös sitoutuvat osallistumaan piirihallituksen työskentelyyn ja piirin äänen vahvistamiseen. Koska yhdessä olemme enemmän!

Hyvät toverit, meillä on paljon keskusteltavaa ja ajatuksia vaihdettavana. Toivon teille antoisaa ja innostavaa kevätpiirikokousta.

Varsinais-Suomen SDP:n piirikokouksessa Salossa 16.4.2023