Ristiriitaista patsaskeskustelua?

Ajankohtaista,Kirjoituksia

Venäjän hyökkäys Ukrainaan sekoitti aika paljon historian käsitystä uusiksi. Suomeen on pystytetty patsaita vuosisatojen aikana, niin Ruotsin vallan, kuin Venäjän vallan sekä neuvostovallan aikana.

Nyt Venäjän barbaarinen hyökkäys Ukrainaan on tuonut intohimon poistaa kaikki patsaat, jotka koskevat sekä Venäjää ja Neuvostoliittoa. Tuntuu oudolta, että nähdään nuo muistomerkit symboleina Putinin julmalle hyökkäykselle Ukrainaan. On väärin sekoittaa historiaa ja tätä päivää.

Kun olen seurannut esimerkiksi Turussa käytyä keskustelua Lenin patsaan poistamisesta, niin tulee vaan mieleen, miten se liittyy Putinin hirmutekoihin. Tulee mieleen, että olisiko saman logiikan mukaan poistettava esimerkiksi Senaatintorilta Aleksanteri II:n patsas. Tätä ei ole kukaan vielä vissiin julkisesti sanonut.

Ironisesti voisi myös sanoa, että pitäisikö myös kaikki Venäjään vuosisatoina liittyneet erilaiset symbolit poistaa. Kyllä Suomessa riittäisi repimistä ja kaatamista noihin Venäjän historiaan liittyvien koristuksien kanssa, joilla ei ole mitään tekemistä nyky-Venäjän hyökkäyksen kanssa.

Olisiko meidänkin syytä samalla rakentaa kirjarovioita joissa poltamme venäläisten kirjailijoiden teoksia, näinhän toimittiin aikoinaan Saksasakin. Tällainen olisi hyvinkin johdonmukaista meillä tukemassa tätä patsas hysteriaa.

Lopuksi haluan sanoa, että en millään voi hyväksyä Venäjän tai Putinin raakamaista hyökkäystä Ukrainaan. Haluan kuitenkin aina puolustaa historiaa, ja historia on ainoa mistä voidaan oppia tulevaisuuteen. Lainaus ”…historiaa ei voi taaksepäin tuupata, mutta tyranni saa aina palkkansa…”

Pertti Pokki

Varsinais-Suomen SDP:n piirihallituksen jäsen