
Aluehallitus päätti 13.5. kokouksessaan hyvinvointialueen henkilöstöorganisaatiosta. Hyvinvointialueelle perustetaan 8 hallinnollista sote-keskusta:
- Masku, Mynämäki, Nousiainen, Kustavi, Laitila, Pyhäranta, Taivassalo, Uusikaupunki ja Vehmaa
- Aura, Koski Tl, Lieto, Loimaa, Marttila, Pöytyä, Aura ja Oripää
- Kaarina, Paimio, Sauvo
- Kemiönsaari, Parainen, Åbo
- Naantali, Raisio, Rusko
- Salo, Somero
- Turku pohjoinen
- Turku etelä
Kyseessä on siis hallinnollinen jako, joka ei vaikuta palveluiden sijaintiin tai käyttöön.
SDP:n edustajat aluehallituksessa pitivät tärkeänä, että henkilöstöorganisaation valmistelua tehdään hallinnollisesta näkökulmasta sekä sitä, että nimetyt alueet ovat keskenään tasapainoisia. Riittävä väestöpohja antaa mielekkäät edellytykset henkilöstön johtamiselle, koordinoinnille ja kilpailulle työvoiman saatavuudesta.
”Oma näkökulmani on, että esimerkiksi Lieto kuuluu tiiviimmin itäisten kuntien kanssa yhteistoiminta-alueelle. Nyt ei kuitenkaan siirretä henkilöstöä tai suunnitella palveluverkkoa, eivätkä tietojärjestelmät tai olemassa olevat käytännöt anna myöden hajottaa vaikkapa Härkätien kuntayhtymää, ts. siirtää Lietoa Kaarinan, Paimion ja Sauvon kanssa samalle alueelle.” arvioi aluehallituksen varapuheenjohtaja Niina Alho. Hallitus painottikin päätöksessään, että henkilöstö ei tässä vaiheessa tule siirtymään yli nykyisten yhteistoiminta-alueiden, eli esimerkiksi Liedon työntekijöitä ei tulla siirtämään Loimaalle.
”Aluejakoa tulee jatkovalmistella siten, että arvioidaan hallinnollisten alueiden tarpeellisuutta, maantieteellisyyttä, väestöpohjaa ja luonnollisia yhteistoiminta-alueita. Muun muassa tuleva työllisyyspalveluiden siirto kuntiin tulee ottaa tarkastelussa huomioon. Nyt päätetty jako tulee arvioida uudelleen viimeistään keväällä 2024.” toteaa aluevaltuuston puheenjohtaja Ari Korhonen.
Niina Alho arvelee myös, että nyt päätetty malli ei välttämättä lainkaan ole se lopullinen, jolla hyvinvointialuetta tullaan tulevaisuudessa hallinnoimaan, vaan jatkoarvioinnissa saatetaan päätyä johonkin täysin toiseen ratkaisuun. ”Tässä vaiheessa tärkeintä on varmistaa turvallinen siirtymä kunnilta hyvinvointialueelle ensi vuoden alussa sekä se, että organisaatio mahdollistaa henkilöstön palkanmaksun myös vuodenvaihteen jälkeen”, Alho muistuttaa.
Jaa tämä artikkeli