Varhan tulee tehdä oma mielenterveysstrategia

Ajankohtaista,Aluevaltuustoryhmä,Kirjoituksia

Mielenterveys on keskeinen osa hyvinvointia, ja sen merkitys korostuu nyky-yhteiskunnan muuttuvissa ja vaativissa olosuhteissa. Mielenterveyden häiriöt ovat kasvava haaste Suomessa, ja erityisesti Varsinais-Suomessa väestön sairastavuuden erot tekevät tilanteesta erityisen haastavan.

Mielenterveyspoolin mukaan mielenterveyden häiriöt ovat nykyään suurin syy työkyvyttömyyseläkkeisiin, ja niiden osuus kaikista työkyvyttömyyseläkkeistä on noussut lähes 50 %:iin. OECD:n arvio vuodelta 2018 osoittaa, että mielenterveyssyistä johtuvat kokonaiskustannukset ovat kohonneet 11 miljardiin Suomessa vuosittain.

Varsinais-Suomessa on merkittäviä alueellisia terveyseroja, erityisesti mielenterveyden häiriöiden osalta. Vuoden 2020 tilastojen mukaan Varsinais-Suomessa mielenterveyssyistä työkyvyttömyyseläkettä saavien määrä oli noin 7 % korkeampi kuin maassa keskimäärin. Tämä kuormittaa sekä yksilöitä että yhteiskuntaa merkittävästi. Lisäksi masennuslääkkeiden käyttö on Varsinais-Suomessa noussut viime vuosikymmenen aikana, mikä osoittaa mielenterveyspalvelujen tarpeen olevan voimakkaassa kasvussa.

Mielenterveyspalveluiden saatavuuden ja saavutettavuuden parantaminen on edellytys niin yksilöiden kuin koko yhteiskunnan hyvinvoinnin takaamiselle. Varhan hyvinvointialueen tulisi vastata tähän tarpeeseen laatimalla oma mielenterveysstrategia, joka huomioi alueelliset erityispiirteet ja asukkaiden tarpeet.

Mielenterveys- ja päihdehoitotyön sekä psykiatrian matalan kynnyksen kuntouttavat kerhot, kuten kädentaidot-kerhotoiminta sekä kuntouttava työtoiminta, ovat olennainen osa perusmielenterveyshoitoa ja kuntoutusta. Päätös matalan kynnyksen kerhotoimintojen lopettamisesta heikentää potilaiden ja asiakkaiden mielenterveyttä. Tämä matalankynnyksen toiminta on käytännössä merkittävää ennaltaehkäisevää työtä, joka osaltaan vähentää akuuttien tilanteiden kehittymistä ja tuo tukea potilaille arjen hallintaan.

Varhalla on tarve mielenterveysstrategialle.

Mielenterveysstrategia mahdollistaisi kokonaisvaltaisen suunnitelman, joka sisältää sekä ennaltaehkäisyn että kriisitilanteiden hoitamisen eri ikäryhmissä ja väestöryhmissä. Matalan kynnyksen palvelut, kuntouttavat kerho- ja työtoiminnat sekä erilaiset terapiamuodot, olisivat keskeinen osa tätä strategiaa tarjoamalla matalan kynnyksen yhteisöllistä tukea, joka vähentää varsinaisen laitoshoidon ja akuuttihoidon tarvetta.

Aloitteen tavoitteena on Varhan oma mielenterveysstrategian perustaminen, jossa tavoitteena olisi:

1. Vahvistaa mielenterveyden edistämistä ja ennaltaehkäisyä kaikissa ikäryhmissä.

2. Taata kattavat ja saavutettavat mielenterveyspalvelut koko alueella.

3. Vähentää Varsinais-Suomen väestön terveyseroja mielenterveyden osalta.

4. Toteuttaa mielenterveysvaikutusten arviointia systemaattisesti päätöksenteossa.

5. Tehdä tiivistä yhteistyötä kolmannen sektorin toimijoiden kanssa, jotka tuottavat merkittävää lisäarvoa mielenterveyspalvelujen tukemisessa ja täydentämisessä. Järjestöt ja kolmas sektori voivat toimia tärkeinä kumppaneina esimerkiksi matalan kynnyksen palveluissa, vertaistukitoiminnassa sekä kuntouttavassa työtoiminnassa.

Tämän Aloitteen pohjalta ehdotan, että Varhan hyvinvointialue ryhtyy välittömiin toimenpiteisiin alueellisen mielenterveysstrategian laatimiseksi ja toimeenpanemiseksi.

Turussa 13.11.2024

Mari Lahti

Sosialidemokraattinen aluevaltuustoryhmä