Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut,
Soteuudistusta on ratkottu Suomessa vuosikymmeniä ja 17 päivän päästä sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastuspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy alueen kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille, meillä Varsi-nais-Suomen hyvinvointialueelle. Muutos on valtava ja moni muuttuu ja monen asian tuleekin muuttua, mutta monen tulee myös pysyä ennallaan. Nyt on tärkeää, että soteuudistuksen tärkeät tavoitteet, kuten peruspalve-lujen vahvistaminen, hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen ja palve-luiden saatavuus ja saavutettavuus parantuvat.
Varhan ensimmäisestä talousarviosta päätetään tilanteessa, johon sisältyy paljon epävarmuustekijöitä ja onpa joku lähtenyt jopa pelottelemaan, että se olisi osoitus uudistuksen heikkoudesta. Pitää paikkansa, että rahoituk-sessa on rakenteellista alijäämää, mutta lain hengen mukaisesti se kuiten-kin oikaistaan ensi vuonna, kun kuntien tilinpäätöstiedot valmistuvat ja ny-kyiset sotekustannukset tarkentuvat. Tämä talousarvio onkin hyvin tekni-nen, ennemmin välivuoden välibudjetti kuin tarkat toiminnan raamit an-tava asiakirja. Me valtuutetut emme ole voineet vaikuttaa kunnista tutulla tavalla talousarvioprosessiin ja emme oikeastaan edes tiedä, kuinka paljon epävarmuutta talousarvioon sisältyy. Vasta loppukeväästä tiedämme tar-kemmin.
On kuitenkin huomattava, että taloussuunnitelmakaudella talouden suunta on tämän talousarvion lähtökohtien mukaisesti kääntymässä posi-tiiviseksi. Nyt on tärkeintä, että kokonaisuus kyetään hallitsemaan muutos-vaiheessa siten, että toiminta voi jatkua saumattomasti järjestämisoikeu-den siirtyessä hyvinvointialueille. Keskeistä on, että asiakkaiden tiedot ovat käytettävissä ja palkat saadaan maksuun.
Epävarmuutta sekä kuntien nyt ilmoittamissa sote-kustannuksissa että ensi vuoden talousarvion laadinnassa ovat lisänneet viime vuosien
koronakustannukset. Lisäksi vajaa vuosi sitten alkanut hyökkäyssota on nostanut aineiden, tarvikkeiden ja energian hintoja. Samalla hyvinvointi-alueelle siirtyy paljon myös hoitovelkaa, jonka purkaminen vaatii niin toi-minnallisia kuin taloudellisia panostuksia. Syksyllä syntynyt palkkasopu hel-pottaa onneksi tulevaisuuden arviointia ja luo edellytykset hyvälle henki-löstöpolitiikalle tulevaisuudessa. Henkilöstö on hyvinvointialueen merkit-tävin voimavara ja onnistumisen edellytys.
Meille sosiaalidemokraateille tärkeää on, että ihmiset saavat oikeanlaista hoitoa oikea-aikaisesti ja että kykenemme panostamaan tulevaisuudessa entistä enemmän ennaltaehkäiseviin keinoihin, hoitoketjujen toimivuu-teen, palvelujen saatavuuteen ja oikeanlaiseen palveluohjaukseen.
Nyt tehtävässä talousarviossa on kirjattu keskeisimmät tavoitteet, joilla toiminnan vaikuttavuutta, kustannustehokkuutta ja laatua parannetaan. Tarvitsemme kuitenkin vielä yksityiskohtaisempaa tietoa valtuuston oikei-den strategisten suuntaviivojen asettamiseksi ensi vuoden aikana.
Hyvät valtuutetut,
Talousarviossa on lueteltu neljä keskeisintä tavoitetta hyvinvointialueel-lemme: Palvelujen laatu paranee, kustannusten nousu hallitaan, sosiaali- ja terveydenhuolto on toimiva osa yhteiskuntaa ja että tiedon ja tutkimuk-sen merkitys kasvaa. Varsinais-Suomessa tunnistetaan, että painopiste pal-velutarjonnassa tulee kääntää kalliista korjaavista palveluista perustason ennakoiviin palveluihin. Tämä vaatii panostuksia etenkin palveluohjaami-seen ja tutkitun tiedon entistä parempaan hyödyntämiseen sosiaali- ja ter-veydenhuollossa. Sekä kiinteää ja jatkuvaa yhteistyötä kuntien kanssa.
Tämä mahdollistaa hoitoketjujen tarkoituksenmukaisuuden ja tehokkuu-den, sen että asiakkaat saavat oikea-aikaista ja oikeanlaista hoitoa ja
hoivaa oikealla hetkellä. Uskon ja luotan, että tässä työssä tulemme onnis-tumaan paremmin hyvinvointialueella kuin nykyisessä kuntiin hajautu-neessa järjestelmässämme.
Hyvinvointialueilla ja kunnilla on lakisääteinen velvoite edistää alueensa asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä. Tässä työssä hyvinvointialueen ja Varsinais-Suomen kuntien tulee tehdä hyvää keskinäistä yhteistyötä – al-kaen esteettömyydestä, liukkauden torjunnasta, onnettomuuksien, nuor-ten pahoinvoinnin ja syrjäytymisen ehkäisemisessä aina virikkeelliseen toi-mintaan niin liikunnan kuin kulttuurinkin parissa. Varhan painopiste on so-siaali- ja terveydenhuollon ennaltaehkäisevässä toiminnassa ja kuntien painopiste niiden vastuulla olevissa toiminnoissa kuten kasvatuksessa, opetuksessa, liikunnassa, kulttuurissa sekä teknisellä sektorilla. Yhteistyö ja yhteisen tavoitteiden hahmottaminen ovat tässä keskeisessä roolissa.
Toivon, että jatkossakin näemme ihmisen kaikessa palvelurakenteen ra-kennuspalikoiden siirtelyn tuoksinnassa. Muistamme kenelle tätä palvelua teemme, emme järjestelmälle vaan asiakkaalle, varsinaissuomalaisille. Muistamme kysyä, kuunnella ja nähdä niitä, jotka näitä palveluita tarvitse-vat.
Hyvät valtuutetut
Meille sosialidemokraateille yhdenvertaiset, saavutettavat ja laadukkaat palvelut ovat avain yhteiskuntamme menestykseen myös tulevaisuudessa. Tasa-arvoinen hyvinvointi luo yhteiskunnallista luottamusta, turvallisuutta ja yhteiskunnan toimivuutta. Jokaisella meistä on oikeus laadukkaisiin sosi-aali- ja terveyspalveluihin sekä pelastustoimeen asuinpaikasta riippumatta, molemmilla kansalliskielillä.
Sosialidemokraatit haluavat rakentaa vahvoja, toimivia julkisia palveluita. Sote- palvelujen tuottamisessa järjestöt ja yritykset ovat arvokkaita kump-paneita, joiden kanssa yhteistyössä voidaan lisätä palvelutarjontaa, vastata yksilöllisiin tarpeisiin ja purkaa hoitovelkaa. Palveluiden järjestämisen tu-lee kuitenkin aina olla julkisen toimijan vastuulla ja julkisen palveluntuo-tannon tulee olla riittävää palvelujen turvaamiseksi. Hyvinvointialueiden tulee olla luotettavia ja ennakoitavia kumppaneita yrityksille ja järjestöille.
Hyvinvointialueiden tulee olla myös henkilöstöstään välittäviä työnantajia ja asukkaitaan kuulevia palveluntuottajia sekä mutkattomia kumppaneita alueensa kunnille. Yhdessä tehden tämä muutos onnistuu.
Talousarvio on tässä vaiheessa yleistasoinen, mutta samalla siinä näkyy kuitenkin suunta, jota kohden olemme matkalla. Tästä kiitos aluehallituk-selle ja talousarviota valmistelleille viranhaltijoille. Näemme tärkeäksi, että järjestämistoiminnan käynnistyttyä saamme toiminnallisten ja taloudellis-ten tavoitteiden perusteluiksi myös yksityiskohtaisempaa tietoa, jotta val-tuusto tulevia talousarvioita tehdessään voi entistä paremmin tehdä valin-toja halutusta suunnasta. Sosiaalidemokraattinen valtuustoryhmä tulee jättämään talousarvioon tätä tavoitetta koskevan toimenpidealoitteen, joka kuuluu seuraavasti: ”Talousarvion 2024 valmistelussa talousarviokir-jaan tuodaan yksityiskohtaisemmat tulosalue- ja tulosryhmäkohtaiset suunnitelmat tulosaluekohtaisten sitovuustasojen perusteluna”.
Jaa tämä artikkeli