Jari Lehtola: Paljon on aihetta iloon

Kirjoituksia

Mihin katoaa se lapsen iloisuus, onni ja halu näyttää niitä? Lapsenlapsi tulee kylään meille, on intoa ja onnea täynnä, ei malta edes kunnolla odottaa, että saadaan ulkovaatteet pois päältä, kun jo haluaa juosta halaamaan isovanhempiaan.

Minä tällä kertaa ensimmäisenä vuorossa eteisessä kyykyssä kädet suorana odottamassa. Sieltä tullaan iloisena ja innokkaana halaamaan, pieni kumarrus ja suunnan muutos, siten pappa jäi taakse ja suoraan hiukan vielä hypäten mummin syliin halaamaan. – Pappa saa halauksen sitten hetken kuluttua ja voi että se tuntuu silloinkin hyvälle.

Nykymaailmassa ei taida olla soveliasta aikuiselle näyttää moista iloa ja intoa kuin ehkä jossain urheilukentällä ja niiden katsomoissa. Medioiden otsikot kertovat toinen toistaan masentavampia juttuja ja erilaisista negatiivisista asioista, positiivistahan kukaan ei lue – tai ei halua julkaista. Median tulee olla vallan vahtikoirana, se on ihan selvää, mutta tapahtuuhan nykyään(kin) hyviä ja iloisia asioita vai jäivätkö ne ”ennen kaikki oli paremmin” – lauseen tuolle puolen.

Tämän kevään suuri teema on masentava, mutta me Suomessa olemme onnistuneet taklaamaan sen maailman mittakaavassa suorastaan huippuhyvin, minkä ministeri Kiurukin totesi jokin aika sitten haastattelussa. Ei se oikein uutiskynnystä ylittänyt, olikohan liian positiivinen kannanotto.

Tänään (26.5.2020) tilastoituna Suomessa 6628 sairastunutta, tehohoidossa 11 ja kuolleita 312, tämä on surullista ja kaikki liikaa. Kuitenkin: suomalaisia oli 5 526 774 helmikuun lopussa, siis noin 5 520 175 ihmistä on säästynyt eikä ole sairastunut, näin laskien ei lainkaan huono tulos. Vuonna 2018 Suomessa syntyi yli 6600 lasta, tämäkin pieksee tuon mörön. Se että halutaan ottaa esiin koko ajan jokin moka jossain pääkaupunkiseudulla tai epäonnistuminen tarvikekaupoissa ei himmennä yhtään onnistumista, näistä huolimatta suurin osa meistä on edelleenkin turvassa. Tästäkin on aihetta iloita.

Suomessa uskotaan edelleenkin asiantuntijoihin päätöksenteossa, mutta käytetään harkintaa toimenpiteitä määriteltäessä, tehdään ajantasaisen tiedon perusteella se mikä parhaaksi todetaan, enempää ei voi tehdä, kaikkia pilkkuja ja mutkia ei etukäteen voi arvata. Tunnen olevani etuoikeutetussa asemassa saadessani asua täällä ja näin hyvin suojeltuna.

Vaikka aina sataakin ja tuulee vastaan.

 

Kirjoittaja on Varsinais-Suomen SDP:n piirihallituksen jäsen Ruskolta