Juuso Ranne: Onko vaalien ulkopuolella puoluetoimintaa?

Kirjoituksia

Onko meillä demareilla Varsinais-Suomen alueella vain sääntömääräisiä kokouksia ja vaalitoimintaan liittyviä tapahtumia? Ja jos on, niin mitä sitten?

Ystäväni Jarmo Ahonen Kaarinasta on tähdentänyt meille jo vuosia oppimiansa totuuksia. Ne kuuluvat seuraavasti:” a) seuraaviin vaaleihin valmistautuminen alkaa heti vaalien jälkeen seuraavana päivänä b) politiikassa pitää kampanjan olla osa toimintaa.”

Siihen nähden on hyvä, jos vaalitoiminta on luonnollista jatkumoa. Tehdään tempauksia, talkoita, makkaran paistoa nuotiolla, toritapahtumia, vanhusten ulosviemisiä, rantojen siivous –tempauksia, luontopolkujen kunnostuksia jne. ja pidetään jokaisessa tapahtumassa huolta, että me itse viihdymme ja nautimme yhdessä tekemisestä. Se näkyy ulos päin eikä vaadi päälle liimattua markkinointiviestintää. Se myös vetää uutta ja vanhaa porukkaa toimintaan mukaan.

Silti…  tästä kaikesta meidän tulisi muistaa kertoa myös muille! Itse käyttäisin ulospäin huuteluun fb:tä, ig:tä, tiktokkia jolloin saisin kuvaa, tekstiä ja vaikka itselaulettua polkkaa taustalle. Myös paikallislehteen kirjoittelu ja valmiiden juttujen lähettely olisi tärkeää. Lisää sitä kiitos!

No, eKompassin lyhyen kyselyn ja puoli-mittavan sähköpostittelu-soittelu-otanannan perusteella Varsinais-Suomen demarien toiminta on aktiivista. Enin osa tekemisestä on toki rajautunut sääntömääräisiin kokouksiin ja tosiaan vaalien tekemiseen, vaan se on oikein ok. Laadukas ja pitkän linjan toiminta vaatii järjestelmällisyyttä ja selkeää toimintamallia ja vaalit taas… no, ne ovat tunnetusti poliitikon parasta aikaa.  Siltikin monet meistä kenties tunnistaa, että olet intoa piukassa liittynyt puolueeseen ja haluaisit osallistua johonkin, vaan tarjolla on lähinnä paikallisosaston kevät- ja syyskokous!

Meidän paikallisyhdistyksissämme Varsinais-Suomessa tätä kankeaa järjestöajatusta taklataan monilla, monilla perinteisillä tempauksilla. Tämän äsken tehdyn lyhyen kyselyn mukaan monet niistä liittyvät toritapahtumiin, ihan vain kuntalaisille esillä olemiseen, teatterimatkoihin, laivareissuihin, mielenkiintoisiin kohdevierailuihin, kuukausikokouksiin ja saunailtoihin. Näistä kuukausikokouksissa käyminen on aktiiviselle ytimelle se olennaisin osa toimintaa ja on myönnettävä, että ne kokoukset ovat elinvoiman edellytys. 

Kansainvälistä toimintaa taas ei ole suurestikaan jäljellä. Pohjola-Norden ja ulkomaiset ystävyyskuntatoiminnat lepäävät paljon yksittäisten tuttavuuksien varassa. Tähän liittyen Kalevi Sorsa -säätiö tarjoaa vuosittain mielenkiintoisia kursseja, jotka linkittyvät ainakin naapurimaihin. TSL (Työväen Sivistysliitto) taas tarjoaa alle 35-vuotiaille nuorille mielenkiintoisia kansainvälisyystempauksia, kuten YGAP, Nordenskolan, kielikursseja ynnä muuta, ja siitä aikuisemmillekin on vielä omansa.

Tekemistä meillä on siis! Ja voi sitä toimia yli yhdistysrajojenkin! Saunailtakutsuja odotellessa tehdään välillä aluevaalijuttuja!

kirjoittaja on SDP:n kaupunginvaltuutettu ja aluevaaliehdokas Kaarinasta ja Työväenyhdistys Uurtajan puheejohtaja