Maija Salo: Tulevaisuuden kunta – hajatelmia SDP:n kuntajohdon päiviltä

Kirjoituksia

Olin iloisen yllättynyt, kun sähköpostiini tipahti kutsu osallistua 25.–26.9. SDP:n järjestämään Tulevaisuuden kunta-seminaariin. Olen ollut kuntapäättäjänä vuodesta 2005 ja vuodesta 2013 kunnan puheenjohtajistoon kuuluvana. Tämä kutsu oli lajissaan ensimmäinen. Ankean korona-kauden jälkeen tilaisuus tuli enemmän kuin tarpeeseen, sillä vihdoinkin oli mahdollisuus nähdä puoluetovereitamme sekä ministereitämme energisinä ja iloisina. Hyväntuulinen tapaaminen ei keskittynyt pelkästään toistemme kanssa seurusteluun, vaan me osallistujat saimme kuulla tuoreimmat kuulumiset tulevista suurista muutoksista kuntiimme.

SOTE LÄHTEE, MITÄ JÄÄ

Kuntien päätöksentekoa on varjostanut jo pitkään sote-uudistuksen epävarmuuden varjo. Useat Suomen hallitukset ovat erilaisin keinoin tavoitelleet historiamme suurinta muutosta, siinä onnistumatta. Nykyinen Sanna Marinin hallitus onnistui siinä vihdoin. Aika näyttää, miten tulevat hyvinvointialueet aloittavat toimintansa.

Kuntaministeri Sirpa Paatero muistutti seminaarissa meitä kuntapäättäjiä siitä, että sote-muutoksen myötä kuntiin jää vielä paljon kuntalaisille tärkeitä palveluja tuotettavaksi. Varhaiskasvatus- ja sivistyspalvelut, kaavoitus ja infra-palvelut sekä elinvoimapalvelut, joissa varmasti riittää töitä meillä kuntapäättäjillä.

Monia on kiinnostanut kuntien sote-kiinteistöjen kohtalo. Selkeä viesti tuli ministeriltämme, että kolmen vuoden vuokrasopimusten päättymisen jälkeen, asia tullaan kunnille kompensoimaan.

SIVISTYKSESTÄ TYÖLLISYYDEN HOITOON

Dosentti ja valtiosihteeri Pilvi Torsti muistutti meitä päättäjiä siitä, että puolueemme koulutuspoliittisen ohjelman päätavoitteena on kääntää suomalaisten osaamistaso nousuun. Tässä tehtävässä juuri kunnat ja me päättäjät olemme avainasemassa.

Kylmä tosiasia on se, että yritykset palkkaavat yhä useammin töihin henkilön, jolla on vähintään toisen asteen tutkinto suoritettuna. Emme kaipaa Suomeen enää yhtään työtöntä nuorta, mikäli se johtuu koulutuksen puutteesta. Juurikin tästä syystä puolueemme vaalitavoitteena ollut toisen asteen koulutuksen pakollisuus tuli enemmän kuin tarpeeseen ja tältä osin vaalilupaus tuli toteutettua.

Työministeri Tuula Haatainen avasi seminaarin kuulijoille TE-palvelujen siirtoa koskevasta hallituksen esityksestä, joka on tarkoitus antaa eduskunnalle syksyllä 2022. Kunnille palveluiden järjestämisvastuu siirtyisi vuoden 2024 aikana. Siirto on mittaluokaltaan suuri ja historiallinen, jonka tavoitteena on työllisyyden vahvistaminen yhä paremmin kohdennetuilla ja paikallisten työmarkkinoiden tarpeisiin sopivilla palveluilla. Työttömille siis tulevaisuudessa nopeammin töitä ja yrityksille osaavaa sekä koulutettua työvoimaa. Toivotaan, että lakiesitys menee läpi eduskunnassa.

TAKSILAIN KORJAUSSARJAA

Ministerien virtaa seminaarissa riitti. Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka muistutteli meitä mm. edellisen hallituksen kuuluisasta taksilaista ja sen korjaussarjasta, jota nykyinen hallitus on yrittänyt tehdä. Koska taksikuljetuksia kilpailutetaan paljon myös kunnissa ja kuntayhtymissä, tulisikin meidän kuntapäättäjien yrittää vaikuttaa kuljetushankintojen tarjouspyyntöjen sisältöön, jotta saisimme ne kuuluisat taksipäivystäjät omiin kuntiimme. Aina tämä ei ole helppoa, mutta yhteistyöllä paikallisten yritysten ja viranhaltijoiden kanssa, se on mahdollista.

PÄÄMINISTERIN UUSI KAMPAUS

Uskomatonta kyllä, pääministerimme on muutakin kuin isojen lehtitalojen lööppipäivitysten mallinukke. Olen ensimmäisen kerran tavannut Sanna Marinin Uudessakaupungissa hänen toimiessaan vielä liikenne- ja viestintäministerinä sekä tämän jälkeen SDP:n puoluekokouksessa. En voi muuta todeta kuin, että olen ylpeä, että meillä on ihminen ja pätevä sellainen pääministerinä. Seminaarissa hänellä oli aikaa keskustella ja kommentoida, ottaa puolueemme uusimpiakin päättäjiä huomioon. Niin ja se kampaus…..

Hiukset kasvavat, joten eiköhän se Sipiläkin aikoinaan ajanut partaansa ja Soini kävi suihkussa. Eipä niistä paljoakaan kirjoiteltu lehtien palstoilla.

kirjoittaja on Maskun kunnanhallituksen 2. varapuheenjohtaja