Janne Tikkasen puhe puoluekokouksessa

Arvoisat toverit,
olin juuri juontamassa paneelia Eurooppa-foorumissa, jossa keskusteltiin nuorten luottamuksesta EU:hun. Asiantuntevien panelistien kanssa totesimme, että nuoret eivät ole lähtökohtaisesti EU vastaisia tai epäluottavaisia kansainvälisiä tahoja kohtaan. Se syntyy silloin kun EU päätöksenteko tuntuu kaukaiselta ja silloin kun meidän nuoria opetetaan, että EU on se taho joka tekee päätöksiä kaukana jossain Brysselissä.

Meidän sosialidemokraattien on pidettävä huolta, että suomalaiset opiskelijat ovat kansainvälisesti osaavia ja tietäväisiä. Nuorten EU luottamus ja kulttuurien ymmärtäminen syntyy siten, että he pääsevät kokemaan tärkeää kansainvälisyyttä ja pääsevät vaihto-opiskelemaan, heidän lähtökohdista, koulusta tai alasta riippumatta. Koulujen, esimerkiksi ammattikorkeakoulujen rahoitusmallit eivät ole riittäviä. Tietoa apurahoituksesta ja vaihtojen markkinointi on opiskelijoista vähäistä. On pidettävä huolta, että korkeakouluissa on laaja rahoitus ja vaihtojen tarjonta. Meidän arvo kansainvälisyys toteutuu, kun sitä ihmiset pääsee kokemaan elämän alusta alkaen, silloin kun ihmiset oppivat sen merkityksestä Suomalaisessa yhteiskunnassa.
Sosialidemokraattien on myös pidettävä huolta siitä, että tehdään EU politiikkaa, joka aidosti kuuntelee nuoria. Euroopan nuorison teemavuosi on loistava pohja lähteä rakentamaan EU:ta joka on todellisesti nuorten puolella. Nuorison teemavuosi toi EU:n minulle lähemmäs, ja se toi EU:n lähemmäs niin monelle nuorelle. Jatketaan tästä tätä työtä.

Arvon toverit,
Europarlamenttivaalit ovat tulossa. Vuonna 2019 eurovaaleissa vain 10% alle 25 vuotiasta löysi itsensä vaaliuurnille. Koko unionin toiseksi matalin. Nyt rakkaat sosialidemokraatit on aika ottaa nuoret mukaan seuraaviin vaaleihin, meidän menestys on siitä kiinni.
Ota nuoren kädestä kiinni ja tuo se näkemään maailmaa.

Janne Tikkanen