Niina Alho: Pienituloisten eläkeläisten ja työttömien asema on parantunut

Vaalien alla kuulin monia kertomuksia eläkeläisten köyhyydestä ja työttömien työnhakijoiden vaikeasta tilanteesta. Kertomuksia, joiden ei pitäisi olla totta nykyisessä Suomessa. Suomessa, jossa kaikista kansalaisista tulisi pitää huolta. Porvarihallituksen aikana tehty kansaneläkkeiden historiallinen leikkaus ja työttömyysturvan aktiivimalli vahvistivat köyhyyden kierrettä.

Moni eläkeläinen joutui valitsemaan lääkkeiden ja ruoan välillä. Rahat eivät riittäneet molempiin. Usein eläkeläisen lapset, joiden omakin tilanne on ollut vaikea, joutuivat pienistä tuloistaan auttamaan omia vanhempiaan.

Nykyinen hallitus on korjannut näitä kohtuuttomia päätöksiä.

Lupaustemme mukaisesti hallitus ottaa ensimmäisiä askeleita eläkeläisköyhyyden vähentämiseksi. Kansaneläkkeen täysi määrä nousi vuoden alusta noin 34 eurolla ja takuueläkkeen 50 eurolla kuukaudessa. Eläkkeensaajan asumistuen lisäomavastuun rajoja on myös muutettu, jotta eläkkeiden korotus ei vaikuta eläkkeensaajan asumistuen määrään.

Nuoruutta suosivilla työmarkkinoilla aktiivimallin leikkuri oli pelkkä säästökeino. Moni työnhakija jäi innokkaasta työnhaustaan huolimatta ilman työtä ja leikkuri ehtikin leikata lähes joka toisen työttömän työttömyysturvaa. Aktiivimallilla ei ollut työllisyysvaikutuksia, mutta leikkuri iski erityisen ankarasti yli 55-vuotiaisiin työttömiin. Aktiivimalli oli siis yksi keino ottaa pois se vähäkin, mikä työttömällä oli ollut.

Työttömyysturvan aktiivimalli on nyt purettu. Nykyhallitus pyrkii kannustamaan työttömiä työnhaussa. Tulossa on työttömyysturvan ja työttömien palveluiden uudistus, joka tukee työttömyysjaksojen lyhentymistä ja kannustaa ihmisiä työnhakuun. Keskiössä tulee olemaan inhimillisyys ja yksilöllinen tuki asiakkaan palvelutarpeet huomioiden.

Tänä vuonna valtion budjetissa toteutuu joukko muitakin tärkeitä uudistuksia. Perusturvan korotukset tulevat voimaan, koulutuksen rahoitus kasvaa kaikilla koulutusasteilla, lasten yhtäläinen oikeus varhaiskasvatukseen palautetaan ja peruspalvelujen rahoitus vahvistuu. Kiitos Sinulle, kun olet tullut keskustelemaan kanssamme. Maailma ei ole vielä valmis, mutta asioihin voi vaikuttaa.

Kirjoittaja on Varsinais-Suomen SDP:n puheenjohtaja