Puheenjohtaja Niina Alhon piirikokouspuhe

Hyvät ystävät ja toverit,

Tämän vuoden aikana moni meistä on voinut todeta tekevänsä asioita uudella tavalla ja ensimmäistä kertaa. Kuka olisi osannut vuosi sitten arvata, että kaupunginhallituksen, kaupunginvaltuuston, valtuustoryhmän, vaalityöryhmän tai vaikka kyläyhdistyksen kokous pidetään etänä? Teams, skype, meet, whatsapp, puhelinkokous, hybridikokous, maskikokous, turvavälit tai etäkahvit ovat päivittäisissä sanavalinnoissamme. Tapahtumista on saanut kuulla lähinnä sellaisia sanoja kuin peruutettu tai siirretty. Elämän rytmimme ja tapamme toimia ovat muuttuneet ja tilalle on tullut uusi normaali.

Minulle piirin puheenjohtajana kevään alkukankeuden ja hetkellisen pysähtymisen jälkeen, tämä on tarkoittanut normaalia tilannetta, koska kokemuksia aiemmasta normaalista minulla ei ole. Syyskokouskin pidetään nyt hybridikokouksena.  Kykenemme toimimaan poikkeuksellisissa tilanteissa ja kykenemme pitämään pyörät pyörimässä. Niin tämän yhteiskunnankin tuleekin toimia ja elämä jatkuu koronasta huolimatta.

——-

Olen kuitenkin huomannut, että ihmisten kaipuu sosiaalisiin tilanteisiin on nostanut vahvasti päätään. Olemme täysin kyllästyneitä nauramaan yksin kokouksissa. Olemme kyllästyneitä siihen, että emme saa vastakaikua ja sosiaalista kontaktia läsnäolijoihin. En ole kuitenkaan meistä niin huolissani, kuin heistä, joilla ei ole ollut mahdollisuutta osallistua edes näihin etätapahtumiin.  Olen huolissani lapsista, nuorista, työttömistä, yrittäjistä, vammaisista, ikäihmisistä, yksinäisistä ja kaikista heistä, jotka ovat heikommassa asemassa. Syrjäytyminen on todennäköisempää nyt, kuin aikaisemmin.

Monissa kunnissa pohditaan nyt myös talouden tasapainottamista ja siksi myös henkilöstön lomautuksia. Se vie pois näitä tärkeitä palveluita, joita juuri nämä heikommassa asemassa olevat ihmiset tarvitsevat, nyt enemmän kuin koskaan. Meidän tulee etsiä kaikkia muita keinoja ensin ja turvata kriisinkin ajan palvelut. Kustannukset voivat olla myöhemmin moninkertaiset, jos emme tue nyt heitä, jotka tätä tukea eniten tarvitsevat.

Lisäksi kunnissa on siirretty henkilöstöä ns. kriittisiin palveluihin, jotta mm. ympärivuorokautiset hoivapalvelut ja akuuttihoito toimii. Tämä kuitenkin aiheuttaa kohtuuttomia jonoja muihin palveluihin, jotka voivat osaltaan aiheuttaa sen, että ihmisten sosiaaliset- ja terveydelliset ongelmat pahenevat. Jolloin meille syntyy entistä suurempia kustannuksia, kun korjattavaa on paljon enemmän. Puhumattakaan inhimillisistä kustannuksista. On siksi tärkeää, että nämä palvelut pidetään nyt toiminnassa tai saadaan takaisin toimintaan mahdollisimman pian. Pitäkää heikompien puolta

——

Yrittäjien asema on monin paikoin nyt haasteellinen, ellei jopa täysin mahdoton. Monet yritykset kamppailevat selviytymisestään tämän kriisin yli. Yrittäjälle itselleen oma yritystoiminta on itsensä ja joskus myös perheensä likoon laittamista.

Olen kohdannut yrittäjiä, jotka ovat vakavissa ongelmissa. Haaveet ja toiveet oman yrityksen kukoistuksesta ovat murentuneet. Olen kuullut epätoivoisia sanoja. Asiakaspalvelussa hymy peittää yrittäjän todelliset murheelliset kasvot. Tätä me emme halua nähdä. Emme halua konkursseja, emme halua nähdä ketään epätoivossa. Emme halua työpaikkojen häviävän. Me tarvitsemme jokaisen työpaikan ja vielä enemmän.

Onneksi meillä on Sosialidemokraattien johtama hallitus, joka on huomioinut yritykset tämän kriisin hoidossa.  Hallituksen seitsemännessä lisätalousarviossa on kohdennettu tukea yrityksille. Luotan Sanna Marinin johtamaan hallitukseen. Mutta me voimme jokainen tahoillamme tehdä päivittäisiä valintoja, joilla tuemme asuinympäristömme yrittäjiä. Voisitko sinä hankkia joululahjat kotikylästäsi? Voisitko kehua ja kannustaa yrittäjää, kun piipahdat hänen luonaan?  Onko yrityksille suunnattu riittävästi tukea omassa kunnassanne? Nostakaa asiaa esiin.

——–

Piirihallitus on käynnistänyt strategiaprosessin, jonka lopputulosta pääsemme toivottavasti esittelemään teille kevätkokouksessa. Jos on tavoitteita, niihin uskoo ja tavoitteellisesti pyrkii, niin vain silloin ne voivat toteutua. Uskon, että voimme olla Varsinais-Suomen suurin ja aktiivisin puolue, kun me sen sellaiseksi yhdessä teemme.

Piirihallitus on myös aktiivisesti ajanut sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen seurantaryhmän perustamista. Tämä ryhmä on nyt kokoontunut kaksi kertaa ja olemme jokaisesta kokouksesta saaneet tietoa ja keskustelleet meidän tavoitteistamme. Varsinaiseen sote-uudistukseen on enää vain vähän aikaa ja Varsinais-Suomi on takamatkalla verrattuna moneen muuhun maakuntaan. Ministeri Krista Kiuru on luotsannut uudistusta vauhdikkaasti eteenpäin. Meidän tehtävämme on huolehtia siitä, että osaltamme edistämme oikeudenmukaisten ja tasa-arvoisten sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuutta maakunnassamme. Uudistuksen on tultava voimaan 2023, jotta emme joudu näkemään kohta aikuisikää saavuttavaa sote-uudistusta. Me saimme luottamuksen eduskuntavaaleissa ja näenkin tämän uudistuksen elintärkeänä poliittisen uskottavuutemme kannalta, mutta myös ihmisten palveluiden turvaamisen kannalta.

 

Hyvät toverit,

Puolueemme on valtakunnallisesti suosituin puolue ja Varsinais-Suomessakin viimeisimpien kannatusmittauksien mukaan olemme ykköspuolue. Koko tämän kevään, kesän ja syksyn aikana olemme saaneet olla erityisen ylpeitä siitä, että ME olemme Sosialidemokraatteja. Kuntavaalit ovat jo aivan nurkan takana ja kuten olemme aiemmin nähneet, mielipideilmasto muuttuu välillä hyvin ripeästi ja siksi emme voi tuudittautua hyviin kannatusmittauksiin, vaan työtä tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden eteen pitää tehdä jokaisena päivänä.  Populistit ja ääriryhmät tulevat nostamaan esiin omaa agendaansa tukevia asioita, olivat ne totta tai eivät. Meidän tulee osallistua aktiivisesti näihin keskusteluihin kaikilla rintamilla. Nyt on kuitenkin aika hyödyntää kannatustamme. Kutsukaa aktiivisesti ihmisiä mukaan toimintaanne.

Piirihallitus tukee monin tavoin kuntavaalityötä. Tieto ei kuitenkaan aina kulje kaikille jäsenille ja siksi kutsumme kaikki Varsinais-Suomen sosialidemokraatit mukaan kuulemaan tukipaketeistamme. Järjestämme kaikille jäsenille avoimia Teams-palavereja, joissa koulutamme ja kerromme yleisesti mitä tukea piiriltä saa. Hyödyntäkää piirin tuki omassa toiminnassanne. Me olemme piirinhallituksessa myös valmiita ripeisiinkin muutoksiin ja kokeilemaan uutta. Kuulisin mielelläni toiveistanne, ideoistanne ja odotuksistanne. Olkaa yhteydessä!

Nämä vaalit voitetaan faktatiedolla, aktiivisuudella, oikeudenmukaisuudella ja tasa-arvolla.  Toivoa paremmasta ja koronavapaasta maailmasta on, eikä korona tai populistien huutelut sitä muuksi muuta.

 

Tervetuloa piirin ensimmäiseen hybridikokoukseen.