Varsinais-Suomen hyvinvointialueen päätös tehdä vammaisten lasten kesähoidosta maksullista on herättänyt aiheellista huolta ja suuttumusta. Aiemmin maksuton kesäkerho on ollut monelle perheelle tärkeä tuki vanhempien työssäkäynnin ja lasten turvallisen hoivan kannalta. Vaikka viime aluevaltuustossa päätettiin, ettei kesäkerhoista peritä ylläpitomaksua, perheille jää maksettavaksi merkittäviä kuluja kuljetuksista ja ruokailusta – jopa satoja euroja kuukaudessa. Tilannetta pahentaa se, että tieto uusista maksuista annettiin vasta juuri ennen hoidon alkua, ja samalla eväiden tuonti kiellettiin.
Kyse ei ole vain rahasta, vaan myös ennakoitavuudesta ja yhdenvertaisuudesta. Monilla lapsilla on edelleen voimassa oleva erityishuolto-ohjelma (eho), joka takaisi maksuttoman hoidon vuoteen 2027 saakka. Varhan tulkinta, jonka mukaan kesähoito on uusi palvelu ja ehot voidaan ohittaa, on hallinnollisesti kyseenalainen ja inhimillisesti kestämätön. THL:n ohje on selvä: ennen vuoden 2023 alkua tehdyt kehitysvammalain mukaiset päätökset ovat voimassa niiden määräajan. Tästä huolimatta Varha ei ole hyödyntänyt lain sallimaa siirtymäaikaa, vaan on ottanut maksut käyttöön välittömästi.
Siinä missä monen terveenä kehittyvän lapsen kesähoidon tarve vähenee jo alakouluiässä, vammaiset lapset tarvitsevat tukea ja ohjausta usein koko nuoruuden ajan. Kesähoidon maksullisuus kuormittaa erityisesti vammaisten lasten perheitä, joiden arki on valmiiksi vaativaa. Useat vanhemmat kokevat tilanteen kohtuuttomaksi ja yhdenvertaisuutta heikentäväksi – monen on nyt pohdittava, onko työssäkäynti mahdollista, jos kesähoito maksaa enemmän kuin perheellä on varaa.
Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Varsinais-Suomen hyvinvointialue selvittää, miten vammaisten lasten osallistuminen kesäkerhoihin on kesällä 2025 toteutunut, ja ryhtyy toimiin sen varmistamiseksi, että kaikilla lapsilla on yhdenvertaiset ja myös taloudellisesti saavutettavat mahdollisuudet osallistua toimintaan.
Esitämme, että Varsinais- Suomen hyvinvointialue:
1. Selvittää, miten vammaisten lasten osallistuminen kesäkerhotoimintaan on toteutunut kesällä 2025,
2. Arvioi, aiheuttavatko nykyiset ruokailu- ja kuljetuskäytännöt esteitä osallistumiselle,
3. Tarkastelee mahdollisuuksia järjestää eväiden säilytys tai vaihtoehtoisia maksuttomia ruokailuratkaisuja, ja
4. Valmistelee toimenpiteet sen varmistamiseksi, että kaikki lapset voivat osallistua kesäkerhoihin yhdenvertaisesti – riippumatta perheen taloudellisesta tilanteesta tai lapsen erityistarpeista
Turussa 4.6.2025
Niina Piippo
Vastaa